Rasinformatie

  • Fraai
  • Toegwijd aan zijn baasje
  • Gehoorzaam
  • Past zich goed aan
  • Vriendelijk
  • Lief voor Kinderen
  • Betouwbaar

Land van Herkomst: Noordwest-Siberië

Oorspronkelijke Taak: Herdershond, Jachthond en Sledehond

AARD
Sociale aanleg:
Samojeden zijn zachtaardig en geduldig ten opzichte van kinderen. Mensen die ze niet kennen worden meestal genegeerd. Met soortgenoten gaan ze goed om

Karakter:
De Samojeed is vriendelijk en vrolijk, Zéér intelligent en intuitief, gehoorzaam. Hij is gevoelig, zachtaardig en aanhankelijk, maar niet opdringerig. De Samojeed heeft een groot uithoudingsvermogen en blijft tot op hoge leeftijd speels.

UITERLIJKE KENMERKEN
Lichaam:
De Samojeed is iets langer dan hoog en heeft een middelmatig lange, gespierde en rechte rug. De buiklijn is matig opgetrokken. De ribben zijn goed gewelfd en de borst reikt bijna tot aan de ellebogen. De gespierde benen hebben uitgesproken stevig bot. Ze zijn goed gehoekt en hebben stevige en veerkrachtige polsen. De veerkrachtige voeten zijn ovaal en de licht gebogen tenen stan niet te diht tegen elkaar. De staart is hoog aangezet en reikt tot de sprongen. Als de hond attent is of loopt, wordt de staart over de rug of opzij gedragen. De middellange hals is krachtig en draagt het hoofd trots.

Hoofd:
Samojeden hebben een krachtig, wigvormig hoofd met een duidelijke, maar niet al te prominente stop. De krachtige voorsnuit is ongeveer even lang als de schedel en loopt taps toe naar de goed ontwikkelde neus. De neusrug is recht. De mondhoeken buigen iets omhoog en dat geeft in combinatie met de schuin ingeplante ogen de indruk dat de hond altijd glimlacht. De beweeglijke, relatief kleine oren zijn hoog aangezet en driehoekig van vorm. De diepliggende ogen zijn amandelvormig en liggen enigszins schuin in het hoofd. Ze hebben een intelligente en waakzame uitdrukking. Belangrijk is verder het gangwerk, de soepel, licht, stuwend en krachtig moet zijn. Samojeden hebben een schaargebit.

vacht:
Het dekhaar is hard, stug en uitstaand en de ondervacht kort, zacht en dicht ingeplant. Rond de hals en schouders hebben Samojeden een kraag en ook de staart is overvloedig behaard.

Kleuren:
Vachtkleur is wit, crème of wit met biscuitkleurige aftekeningen. Samojeden hebben zwart pigment. Tijdens de winterperiode kan de neus wat opbleken.